#10 IstanPol | Türkiye’de İşgücündeki Yaşlılar ve Güvencesizlik
VERİ
4 Kavram
1 Kurum
18 Bulgu
Yeni raporlar için abone olun.Rapor Bülteni, her hafta yeni bülten yayınlar.
Selam!
Benim haftam İstanbul’un bunaltıcı sıcaklarıyla savaş halinde; ufak bir esintiyi, bir küçük rüzgar kıpırtısını avlamaya çalışarak geçti. Sen nasılsın? Umarım yaz ayının güzel bir tatile imkan veren tatlı yüzünü görme fırsatını bulmuşsundur ve her şey yolundadır.
Bu hafta masamızda İstanPol adlı kurumun “Türkiye’de İşgücündeki Yaşlılar ve Güvencesizlik” raporu var. Bülteni hazırlarken yaşlılığın bendeki çağrışımlarını yokladım. Yaşlanmak deyince aklıma yaşına rağmen çalışan hürmetkar garsonlar, Kiewlovski üçlemesinde ağır adımlarla iki büklüm yürüyen ak saçlı teyze ve annemin çehresini güzelleştiren göz çevresi çizgileri geliyor. Raporda ise Türkiye’deki yaşlı nüfusunu, bir başka deyişle ülkemizin kazayağı çizgilerini verilerle mercek altına alacağız.
I. KAVRAMSAL ÇERÇEVE
- Yaş ayrımcılığı (ageism): Bireylerin yaşlarından dolayı ayrımcılığa ve önyargılı davranışlara maruz kalması. Yaşlılar hakkındaki kalıplaşmış algıları destekleyen uygulamalar ve politikalar da yaş ayrımcılığı kapsamına giriyor.
- Yaşlı toplum: 65 yaşından büyük kişilerin toplam nüfusa oranının yüzde 7’yi aştığı toplumlar. Ülkemiz ‘’yaşlı toplum’’ kategorisine giriyor.
- Güvencesiz çalışma (Precarious work): Bireyin ekonomik bağımsızlığını ve gücünü sağlamlaştıracak garantilerden yoksun olması. Ekonomik sonuçlarının yanı sıra sosyal psikoloji alanında da önemli sonuçlar doğuruyor. Sosyal statü kaybının yarattığı stres, yalnızlık, işe yaramazlık, yabancılaşma gibi duygular bu sonuçlardan bir kısmı.
- Kendi hesabına çalışma (Self- employment): Bir işveren altında çalışmaktan ziyade kendi başına çalışma durumu. Daha çok kullandığımız haliyle, serbest meslek sahibi olma.
II. ARAŞTIRMACI KURUM
III. ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ
Türkiye’nin yaşlı nüfusunun iyi olma hali, kavramsal bir zeminde ekonomik boyutu istatistiksel verilerle desteklenerek ele alınmış.
Rapor beş farklı başlıktan oluşuyor: Türkiye’de yaşlılık ve yaş ayrımcılığı, Türkiye’de yaşlı nüfus, Türkiye’de 65 yaş üstü çalışanlar ve güvencesizlik, konuya ilişkin yerel ve ulusal düzeyde uygulanabilecek politika önerileri.